Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

2 Stron V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic
> jeden user = 1 konto, czy to wykonalne?
set4812

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm jak zauwazyłem gry flash zapisuja save z gry na naszym komputerze w temp (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) mozna by było np zrobic jakis baner w flashu z taka funkcja która by cos zapisała na komputerze uzytkownika (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Go to the top of the page
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Hmm jak zauwazyłem gry flash zapisuja save z gry na naszym komputerze w temp

Nie w tempie, tylko w storage'u ciasteczkowym. Ale - FYI - z tego co się orientuję, to wiele pakietów odśmiecających po prostu usuwa te ciastka hurtem. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Bardzo łatwo jest też je skasować, więc...?
+Quote Post
set4812

-----

Ale jak sie ustawi usuwanie ciasteczek po zamknieciu przegladarki to nie usuwa , po za tym user o tym nie musi wiedziec on widzi tylko banner a serwer zaznaczy czy z tego komputeraz jest inne konto
+Quote Post
Redox

-----

Jest kilka mozliwosci lecz nie ma takiej ktorej by sie nie zlamalo. Przynajmniej mi sie tak zdaje. Mozna uzyc cookie, zabezpieczenie na ip lub email. Cookie mozna delete, ip mozna zmienic tak jak email. Innych mozliwosci nie znam.
+Quote Post
nasty

-----

A wysyłanie kodów aktywujących na telefon sms-em a nie na e-mail nie powinno skutecznie wyeliminować dużą część duplikatów?
Mało komu by się chciało latać po nowy starter z każdym nowym kontem.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Ale jak sie ustawi usuwanie ciasteczek po zamknieciu przegladarki to nie usuwa

Normalne przeglądarki raczej słuchają użytkowników, więc? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
andycole

-----

Zyx, nie zalezy mi na identyfikacji usera, bo to jak napisales jest niemozliwe, ale na identyfikacji komputera.
nasty, to tez nie jest rozwiazanie, bo jeden user moze zalozyc konto na swoja komorke i komorki calej rodziny...
+Quote Post
zegarek84

-----

co do kasowania cookies to mało kto kasuje wszystkie [mam na myśli z innych domen dla wygody...] tylko kasuje się z określonej domeny... dlatego cookies z identyfikacją uzyszkodnika możesz zostawić pod adresem innej domeny której nazwa nie będzie przypominała gry [no niestety nie ma sposobu idealnego]...
Autoryzacja - ale bez okienka: WWW-Authenticate - w tym temacie chodziło o komunikację między serwerami - cookies możesz ustawić przy wyświetlaniu jakiegoś obrazka z innej domeny zamieszczonego w grze... niestety podobno IE nie przekazuje cookies dla np. js [nie mam IE i nie mam potrzeby sprawdzania tego...] - może dla obrazków będzie inaczej [js to pewnie niby z bezpieczeństwem może być związane - choć nie wiem czemu skoro na innej domenie strona a na innej plik]...

w ten sposób wyświetlając obrazek miałbyś jakieś cookies pod inną domeną niż gra...

mowa tutaj o zwykłych przeglądarkach gdyż...

oczywiście nie ma rozwiązań idealnych... ktoś bardziej kumaty może sobie nawet bota do zakładania 1k i więcej kont zawsze napisać (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) [maile też nie są problemem]

Ten post edytował zegarek84 25.06.2010, 22:37:12
+Quote Post
Van Pytel

-----

Gdyby można bylo uzyskać od przeglądarki / komputer jakiś unikatowy ciąg znaków, wtedy można bardziej zabezpieczyć się, (np: IP + ciasteczko + email + ten ciag ). Zawsze to zwiększa szanse, bo malo kto korzysta z wielu przeglądarek. A nie ma sensu zapisywania jakiego systemu korzysta user.
+Quote Post

2 Stron V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 8.11.2025 - 16:23